Ernst Eduard Hirsch

Ernst Eduard Hirsch

Boğaziçi’ne Sığınan Bir Hukukçu: Ernst Eduard Hirsch

Türkiye'nin hukuk dünyasında iz bırakan isimlerden biri olan Ernst Eduard Hirsch, hem akademik katkıları hem de etik duruşuyla tanınan önemli bir hukukçudur. Ernst Eduard Hirsch'in yaşamı, 20. yüzyılın başlarında Avrupa'daki siyasi ve sosyal dönüşümlerin etkisinde geçmiştir. Almanya'da doğmuş olmasına rağmen, Nazi rejiminin yükselişi ve Yahudi kökeni nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye’deki üniversitelerde yapılan reform çalışmaları kapsamında kurulma çalışmaları süren İstanbul Üniversitesi Ticaret Hukuku kürsüsü için aldığı teklifle, Hirsch’in yolu Türkiye’yle kesişir.

İstanbul Üniversitesi’nde geçirdiği yıllarda Türkçeyi öğrenir, vatandaşlığa kabul edilir. Vatandaşlığı aldığı dönemde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden davet alır. Ankara Hukuk’ta Kara Ticaret Hukuku, Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi kürsülerini birlikte yönetir. Yaz aylarında ise Almanya’daki üniversitelere ders vermeye gider. 1950 senesinde Berlin’e gittiğinde hukuktaki yeni metotlardan, teori ve kavramlardan geri durumda olduğunu fark eder. Yeni kurulan Hür Berlin Üniversitesi’nden gelen teklifi kabul eder. 

14 yıl Hür Berlin Üniversitesi’nde akademik hayatına devam eden Hirsch, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 1 Nisan 1967’de emekliye ayrılır. Türkiye’ye dönmez, 29 Mart 1985’te Almanya’da vefat eder.

Referans:

"Hirsch, Ernst Eduard. (1978). Boğaziçi’ne Sığınan Bir Hukukçu. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları."

Yorumlar

Soru, Görüş veya Yorum Bırakabilirsiniz..

Ara
Hemen Başvur
WhatsApp