Avans faiz oranının uygulanması konusunda İcraPro ile UYAP arasındaki farklılığın nedeni hakkında görüş :
İcraPro, avans faiz oranını uygularken 3095 s.lı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun’u esas almaktadır.
Bu Kanun’un Temerrüt Faizi kenar başlıklı 2. maddesinin 2. fıkrası , ticari faizi düzenler ve avans faiz oranına gönderme yapar.
Bu fıkra hükmüne göre ;
‘‘’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, yukarıda açıklanan miktardan fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir. Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur.
İcraPro ve icra dairelerindeki uyumsuzluk, 2. maddenin 2. fıkrasının 2. cümlesinin yorumundan ve/veya bu hükmün icra dairelerince hiç bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.
Bu cümle, ticari faizin, 6 aylık devreler halinde uygulanmakta olduğundan, bir başka anlatımla yılda iki kez değişebileceği olasılığından bahseder.
Yılın ilk yarısı, bilindiği üzere, 1 Ocak – 30 Haziran ; ikinci yarısı ise 1 Temmuz 31 Aralık tarihleri arasıdır.
İcraPro, her yıl Ocak ayında avans faiz oranını, Merkez Bankası sitesinden alır ve sisteme yükler. Faiz oranının alındığı sitenin adresi :
İcraPro, yılın ikinci yarısında uygulanacak faiz oranını belirlerken, 30 Haziran günündeki avans faiz oranına bakar. Bu oranı, kanundaki yollamayı referans alarak bir önceki yılın 31 Aralık günündeki avans faiz oranı ile karşılaştırır. Bu iki oran arasındaki fark, 5 puan veya daha fazla farklı ise, yılın ikinci yarısında 30 Haziran günündeki avans faiz oranını uygular, 5 puan veya daha çok farklı değilse, yılın ikinci yarısında uygulanacak olan faiz oranında değişiklik yapmaz.
Yorumlar