KEP, "Kayıtlı Elektronik Posta" anlamına gelir. Türkiye'de resmi ve hukuki yazışmaların güvenli bir şekilde yapılabilmesi için kullanılan bir sistemdir. KEP adresi, tıpkı bir e-posta adresi gibi çalışır, ancak daha güvenlidir ve yasal geçerliliğe sahiptir. KEP sistemi, gönderilen e-postaların teslim alındığını ve gönderildiğini kanıtlamak için kayıt tutar. Bu sayede, resmi yazışmalarda güvenlik ve geçerlilik sağlanır. KEP adresleri, özellikle kamu kurumları, şirketler ve diğer resmi organizasyonlar tarafından tercih edilir.
Günümüzde bir kamu kurumu olan P.T.T ve diğer özel şirketler KEP adresi satın alınmasına, KEP adresi e-yazışma hizmetlerine ve KEP alanı hizmetlerine yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır. KEP adresi için temin edilmesi gereken evraklar kurumdan kuruma değişmektedir. Evrak temin etme işlemi fiziki olarak gerçekleştirilebileceği gibi P.T.T de olduğu gibi elektronik yollarla da yapılabilmektedir.
En çok merak edilen hususlardan biri de KEP adresi edinmenin ekonomik olup olmadığıdır. Bu soruya, KEP adresi edinmenin hem şirketler, diğer özel kurumlar ve gerçek kişiler için daha ekonomik olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Bir örnek vermek gerekirse, bir kişinin herhangi bir bakanlığa kargo yolu ile evrak göndermesi halinde ödemesi gereken ücret 90 TL ile 250 TL arasında uzaklığa ve gönderilen evrakın ağırlığına göre değişebilmektedir. KEP adresi ile bir ileti göndermek ise, KEP adresi edinim ücreti üzerine genelde ileti başına ücret ile bir kamu kurumu olan P.T.T baz alarak düşündüğümüzde 156 TL ye denk gelmektedir. Çünkü KEP adresi yıllık ücreti 150 TL dir ve P.T.T ileti başına ayrıca 6 TL gibi bir ücret almaktadır.
Ekonomik açıdan değerlendirdiğimizde eğer tek seferlik evrak gönderecek iseniz, bazı kargo şirketlerine nazaran KEP adresi edinmek ekonomik sayılabilir. Diğer durumda yani birden fazla kurumla birden fazla defa yazışma yapıyor, talep iletiyor iseniz uzun vadede oldukça ekonomik olduğu açıktır. Çünkü KEP adresi edinme ücreti yıllık olup tek seferlik ödenir. Bir ileti başına ise yukarıda bir kamu kurumu olan P.T.T den örnek verdiğimiz gibi sadece 6TL dir.
KEP adresi ile giden iletilerin hukuki boyutu ise, KEP delillerin senet hükmünde sayıldığıdır. Bu husus ise kısaca KEP Yönetmeliğinde yer edinmiştir. Şöyle ki; “Hukuki sonuçlar” başlıklı madde 15 e baktığımızda “MADDE 15 – (1) KEPHS’nin KEP sistemi üzerinden sunduğu hizmetlere ilişkin olarak oluşturduğu kayıtlar ile KEP delilleri senet hükmündedir ve aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılır. (2) KEP hesabı kullanılarak gerçekleştirilen tüm işlemlere ilişkin hukuki sonuçlar hesap sahibi üzerinde doğar.” ifadelerinin yer aldığı görülecektir.
Bu hususlar göz önüne alındığından gerçek ya da tüzel kişilerin iş yoğunluk durumlarınını göz önüne alarak KEP adresi edinmelerinde fayda olacağı kanaatindeyiz.
Av. Fatih Emre CANSU
Yorumlar