Aile Konutu Şerhi Tapudan Koydurulabilir mi?
Aile konutu şerhi, özellikle boşanma, haciz veya ipotek gibi durumlarda eşlerin mağduriyetini önlemek amacıyla Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş önemli bir güvencedir.
Aile konutu şerhi, bir taşınmazın aile konutu olarak kullanıldığını belirten resmi bir kayıttır. Bu şerh sayesinde eşlerden biri, diğerinin rızası olmadan konut üzerinde satış, ipotek gibi tasarruflarda bulunamaz. Bu durum, özellikle mülkiyet eşlerden sadece birine aitse büyük bir hukuki güvence sağlar.
Aile Konutu Şerhi Tapudan Nasıl Koydurulur?
Aile konutu şerhinin tapudan koydurulabilmesiiçin:
Merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneği alınır. Ayrıca, aile konutu şerhi işlenmesi gereken taşınmazın tapu sicilindeki ada/parsel bilgileri ile MERNİS üzerinden alınan yerleşim yeri verilerinin çakıştırılması gerektiği zaman belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimivb. kurumlardan bu konuda durumu kanıtlayıcı nitelikte belge alınması gerekmektedir.
Boşandıktan Sonra Aile Konutu Şerhi Konabilir mi?
Aile konutu eşlerin yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri mekândır. Eşler, evlilik birliğini beraberce yürütür ve yönetirler. Eşler boşandıktan sonra aile birliği bozulduğu için boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulamaz.
Yorumlar